artikkel 1: Om seksuell trakassering

Hva er seksuell trakassering?
Seksuell trakassering er en samlebetegnelse på oppførsel som kan gjenkjennes på to trekk:

1. Den spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Dette trekket er det som skiller seksuell trakassering fra annen type "mobbing". Men, som sitatet overfor viser, mange opplevelser vi bare oppfatter som dårlig oppførsel, tilfeldig klåing eller skjellsord er i virkeligheten seksuell trakassering, selv om vi ikke bruker det ordet.

2. Den føles ubehagelig, nedverdigende eller truende. Det er dette som skiller seksuell trakassering fra f. eks flørting, som jo også spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Flørting er gøy og hyggelig for begge parter. Seksuell trakassering er ubehagelig for minst en av partene.

Eksempler på seksuelltrakassering kan være:
 • uvelkomne seksuelle antydninger, blikk, gester eller tiltaleord
 • uvelkomne kommentarer om utseende, påkledning eller privatliv
 • "klåing" eller annen uvelkommen bevisst kroppsberøring
 • uvelkomne forslag om eller krav på sex

  61% har blitt tatt på rompa uten samtykke

  Mange tror at seksuell trakassering er noe som bare finnes blant voksne og på arbeidsplasser. En undersøkelse om seksuell trakassering gjort i blant skoleelver i Stockholm viser noe annet:
 • 69 % av alle jenter fra 7. til 9. klasse har blitt kalt ludder og hore.
 • 61 % har blitt tatt på rumpa uten samtykke.
 • 42 % har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.
 • 41 % har blitt tatt på brystene uten samtykke.
 • 71 % har sett andre jenter blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.
 • 47 %av jentene i 9. klasse og første år på gymnaset i Stockholmsskolene har blitt utsatt for seksuell trakassering fra jevnaldrende gutter.

  Et flertall av jentene i den svenske undersøkelsen har blitt utsatt for seksuell trakassering en eller annen gang. Mange av dem blir utsatt for dette til stadighet, trakasseringen er en del av deres hverdag. Og om noen av jentene har unngått seksuell trakassering selv, så har de aller fleste sett andre jenter bli trakassert.

  Det er all mulig grunn til å tro at norske jenters hverdag ligner på den de svenske jentene beskriver, og at seksuell trakassering er et like stort og utbredt problem her i landet som i Sverige. Likevel er seksuell trakassering et tema som det snakkes lite om, og et problem det gjøres svært lite for å løse.

  Hormonprogrammering?
  "Etter hvert som flere av jentene i klassen fikk pupper ble klåingen noe selvfølgelig. De tok tak, klemte og vred, og vi holdt pusten og sa til dem at de var barnslige, men i virkeligheten var smertene så uutholdelige at vi hver gang måtte kjempe for ikke å besvime. En gang beklaget vi oss til klasseforstanderen vår, og hun lo og sa at det var herlig å se hvordan spillet mellom oss jenter og gutter utviklet seg"
  Linda Johanssen Fra "Fittstim"

  Mange misforstår på samme måte som læreren til Linna. De oppfatter klåing og annen ubehagelig oppførsel som noe uunngåelig, en naturlig del av samspillet mellom gutter og jenter. Dette er feil: Det heter seksuell trakassering og er verken naturlig eller uunngåelig.

  Noen gutter uttrykker kanskje forelskelse eller annen vennlig interesse ved å være aggressive og ubehagelige. Men dette gjør de ikke fordi de er «programmert» til det fra naturens side. Det er riktig at gutter gjerne blir sosialisert til å være pågående og lite følsomme for andres ønsker og behov. Likevel er det ingen grunn til å unnskylde seksuell trakassering med at "sånn er gutter". Kjønnsroller blir lært, det betyr av de kan "avlæres". På samme måte som jenter må lære å sette grenser, må gutter lære seg å tolke signaler og respektere andres grenser.

  Seksuell trakassering er undertrykking
  En annen side av saken er at seksuell trakassering vanligvis er uttrykk for helt andre ting enn forelskelse. Trakasseringa blir brukt som et middel til å kontrollere og sette på plass jenter i situasjoner som egentlig ikke handler om sex eller forelskelse i det hele tatt. Sånn som i denne historien:

  «Det var en gutt i klassen min som jeg var veldig uenig med i det meste. Det førte til mange heftige diskusjoner mellom oss i klasserommet og ellers. Jeg var som oftest flinkere enn han til å argumentere for meningene mine, sånn at han liksom tapte diskusjonene. Det likte han dårlig og etterhvert begynte han med andre tricks for å vinne over meg. Når jeg snakka satt han og så på meg og lagde kyssemunn og slikka seg rundt munnen. Vi visste begge at han ikke var interessert i meg på noen sånn måte, så han gjorde det jo ikke for å flørte i hvertfall. Det satte meg helt ut. Jeg begynte å trekke meg fra diskusjonene med han, fordi jeg synes måten han oppførte seg på var så ubehagelig. Jeg tror han oppfatta det som en slags spøk, men jeg synes ikke det var morsomt i det hele tatt. Og uansett fikk jeg jo ikke sagt det jeg skulle si. Så sånn sett vant han jo til slutt.»
  Trine 18 år

  Jenters frihet begrenses
  Historien ovenfor er et eksempel på hvordan seksuell trakassering gjør hverdagen sur for jenter. Jenta i historien ble fratatt muligheten til å si det hun mente og å hevde seg i klassemiljøet. Slik er hverdagen for mange jenter. Hvorfor skal det å være jente og å ha en jentekropp gjør det vanskelig å utfolde seg og å være stolt over seg selv?- Hvorfor kan kroppen din og kjønnet ditt blir brukt mot deg?

  Oppgave: Prøv å tenke ut en måte å bruke gutters kjønn mot dem. Prøv f.eks. å finne på et ord som tilsvarer hore. Pass på at det rammer like hardt og er like vanskelig å forsvare seg mot. Fant du på noe?

  Ta kroppen din tilbake!
  At jenters kropp og seksualitet blir en kilde til trakassering får store og alvorlige konsekvenser. Tenk bare på hvor dårlig forhold de fleste jenter har til sin egen kropp! Så og si alle jenter sliter med komplekser i forhold til kroppen sin. Spiseforstyrrelser blir mer og mer utbredt, og stadig yngre jenter blir ramma. For noen blir problemene enda større; angst, depresjon og selvmordstanker er mye vanligere blant unge jenter enn i andre befolkningsgrupper.

  Veldig mange av problemene unge jenter sliter med, kommer av at de ikke får bestemme over sin egen kropp. Mange jenter vet ikke engang at de har rett til å bestemme. Og om man egentlig vet det så tør man kanskje ikke å si fra når denne retten blir tatt fra en. !sett grenser finnes fordi det er nødvendig at jenter tar kroppen sin tilbake.

  www.settgrenser.no